Co robić, żeby lodówka dobrze pracowała przez długi czas? Odpowiednio o nią dbać! Inaczej, lodówka będzie gorzej chłodzić, a w dodatku zużywać więcej energii. Oto kilka zasad, których należy przestrzegać, aby chłodziarko-zamrażarka zawsze działała sprawnie i skutecznie.
PO PIERWSZE – ROZMRAŻANIE
Chłodziarko-zamrażarka ma dwie komory: chłodzenia i zamrażania. Komorę chłodzenia trzeba regularnie odszraniać (zwykle chłodziarka robi to automatycznie, funkcja tzw. automatycznego odszraniania to standard), a zamrażarkę – rozmrażać (to już musimy robić sami, chyba, że zamrażarka ma funkcję No Frost, o czym niżej). Rozmrażanie to podstawa wydajnej pracy lodówki. Już półcentymetrowa warstwa lodu w zamrażalniku sprawia, że zamrażarka zużywa o 10% więcej energii!
Praktyczna funkcja? Funkcja bezszronowa, nazywana przez producentów No Frost, Frost Free, Total No Frost, Fresh Frost Free. Wymieniając chłodziarko-zamrażarkę na nową warto zwrócić uwagę na tę funkcję.
PO DRUGIE – ZAMKNIĘTE DRZWI
Pozostawianie otwartych drzwi to najczęstszy błąd w użytkowaniu lodówki – otwarte drzwi to dopływ ciepłego powietrza, czyli wzrost temperatury wewnątrz chłodziarki, a w konsekwencji konieczność dodatkowej pracy agregatów i większe zużycie energii. Zawsze, ale to zawsze, trzeba pamiętać, aby po włożeniu produktów do lodówki jak najszybciej zamykać drzwi.
Praktyczna funkcja? Sygnalizacja niedomkniętych drzwi – nowoczesne chłodziarko-zamrażarki wyposażone są w alarm, powiadamiający o wzroście temperatury we wnętrzu urządzenia. Niektóre modele mają specjalny zawias, który automatycznie domyka uchylone drzwi.
PO TRZECIE – USZCZELKI
Uszczelki gwarantują odpowiednią izolację. Pod warunkiem, że są szczelne i czyste. Inaczej – ciepłe powietrze dostaje się do środka i lodówka musi zużyć dużo energii na jego schłodzenie.
Praktyczna funkcja? Tu sami musimy zadbać o dobrą kondycję uszczelki, wystarczy przecierać ją regularnie wilgotną ściereczką. A zużytą uszczelkę – wymienić. Zrób szybki test, aby sprawdzić sprawność uszczelek. Przyłóż kartkę papieru do uszczelki i zamknij drzwi. Jeśli kartka wypada lub daje się łatwo wysunąć – uszczelka nie przylega prawidłowo.
PO CZWARTE – ODPŁYW
W chłodziarkach z automatycznym odszranianiem szron osadza się na tylnej ścianie, co jakiś czas się skrapla, a woda spływa do specjalnej rynienki. W rynience znajduje się otwór odpływowy. Ten właśnie otwór należy często czyścić. Jeśli będzie zapchany, woda nie będzie mogła odpływać, w lodówce będzie utrzymywać się nadmierna wilgoć, a sam agregat będzie pracował coraz intensywnej, a przecież bezproduktywnie. I do tego dolne półki zagrożone są zalaniem przez wodę.
PO PIĄTE –TEMPERATURA POTRAW
Nie należy wkładać do lodówki gorących potraw. I to nie tylko w trosce o ich smak i wartość (o tym napiszemy w innym artykule), ale też w trosce o pracę lodówki. Ciepłe potrawy parują i przez to powodują nadmierne oszronienie. Podnoszą także temperaturę wewnątrz lodówki i agregat znów musi marnować energię na chłodzenie.
PO SZÓSTE – KLASA ENERGETYCZNA
Lodówka to najbardziej energochłonny sprzęt w domu, zużywa około 20% całej energii domowego gospodarstwa. Dlatego warto zwrócić uwagę na klasę energetyczną sprzętu. Najbardziej energooszczędne są modele klasy A+ lub A++. Te pozwalają zaoszczędzić odpowiednio – ok. 20% lub 40% energii, w porównaniu z modelami klasy A, i – rzecz jasna – dużo więcej od modeli B i C.